Spiżarnia w małej kuchni. Jak ją dobrze zorganizować?

Meble

kuchnia

Mebleinfo   

Spiżarnia w małej kuchni. Jak ją dobrze zorganizować?

GTV

Prawdziwa, domowa spiżarnia to marzenie wielu z nas. Jednak przeszkodą do jej stworzenia może być ograniczona przestrzeń – niewielka kuchnia czy małe mieszkanie w bloku bez dodatkowego pomieszczenia służącego do przechowywania zapasów. Mamy prosty sposób, aby zmienić kawałek małej kuchni w nowoczesną spiżarkę.
 
Po pierwsze udźwig

Mini spiżarnia w kuchennej przestrzeni rządzi się swoimi prawami. Ponieważ chcemy zgromadzić całe zapasy w jednym miejscu, pamiętajmy, aby materiały, z których wykonana jest spiżarnia, były trwałe i odporne na obciążenia. Kluczowy jest tu udźwig szuflad, taki, który pozwoli na wypełnienie ich środka puszkami, butelkami i słoikami.

– W przypadku gdy budujemy spiżarnię z szerokimi szufladami, należy zwrócić uwagę na maksymalne obciążenie. Od tego zależy nie tylko co tam zamieścimy, ale czy będzie nam wygodnie otwierać i płynnie zamykać szuflady z cichym domykiem – radzi Artur Kaproń product manager GTV.

W szerokiej ofercie firmy GTV uwagę przykuwa system szuflad Axis Pro, posiadający 40-kilogramowy udźwig.

– Nasze szuflady to przykład ergonomii i designu, siły i subtelności – bo choć mają ultracienkie boki, to są w stanie wiele udźwignąć.

Po drugie design  

Forma i kształt to druga kwestia, którą warto poruszyć. Typowa, klasyczna spiżarnia, jaką znamy, to przeważnie pomieszczenie gospodarcze, piwniczne, z prostymi regałami. To nie jest miejsce reprezentacyjne, ze wstępem dla gości. Ale już spiżarnia w obrębie kuchni będzie musiała zachować pewien standard, stąd design komponentów odgrywa znaczącą rolę. Jeśli posiadamy zabudowę kuchenną w bieli, to bez problemu dopasujemy do niej takie elementy jak boki szuflad Axis Pro, które też są w wariancie białym.

Czy to takie istotne? Z punktu widzenia estetyki i komfortu – zdecydowanie tak. Przy wysuwaniu szuflady nie będzie nas kłuło w oczy niedopasowanie kolorystyczne. W przypadku drugiego wariantu koloru – antracytu – taki kontrast będzie wręcz idealny. Mieści się on w aktualnych trendach wnętrzarskich, w których istotne jest przełamywanie kolorów – np. bieli i szarości.  

Po trzecie ergonomia 

Miejsce do chowania dużej ilości jedzenia musi być dobrze rozplanowane. Pamiętajmy, że domowa spiżarnia służy do przechowywania  produktów, z których często korzystamy. Fundamentalny jest tu projekt całej kuchni, nawet w nieustawnej przestrzeni, uwzgledniający miejsce na spiżarnię np. w pobliżu blatu roboczego.  

– Organizacja to połowa sukcesu. Druga połowa to dobór komponentów ułatwiających korzystanie z zabudowy, np. szerokokątne zawiasy, szuflady z cichym domykiem i pełnym wysuwem, tak jak Axis Pro – mówi Artur Kaproń z GTV.

Pełny wysuw umożliwia nam dostęp do całej zawartości szuflady, pozwalając sięgnąć po głębiej schowane produkty. Strata miejsca jest zatem zerowa. A jeśli mowa o miejscu, to aby zyskać dodatkową przestrzeń, można wykorzystać szuflady wewnętrzne Axis Pro wraz z akcesoriami – złączkami i relingami. Cztery wysokości boków (niska, średnia, wysoka i bardzo wysoka) pozwalają na swobodę projektowania i wykorzystanie każdego centymetra wolnej przestrzeni.

W taki sposób wygrywamy z problemami z zagospodarowaniem miejsca w spiżarni. A jak wiadomo – potrzeba go jak najwięcej! I z tym poradzi sobie każdy kreatywny stolarz.
 

Poleć innym

GALERIA ZDJĘĆ

Spiżarnia w małej kuchni. Jak ją dobrze zorganizować?
Spiżarnia w małej kuchni. Jak ją dobrze zorganizować?
Spiżarnia w małej kuchni. Jak ją dobrze zorganizować?
Spiżarnia w małej kuchni. Jak ją dobrze zorganizować?

Jak się czujesz po przeczytaniu tego artykułu ? Głosów: 2

  • 0
    ZADOWOLONY
  • 0
    ZASKOCZONY
  • 1
    POINFORMOWANY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    SMUTNY
  • 0
    WKURZONY
  • 1
    BRAK SŁÓW

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Aby wysłać formularz musisz potwierdzić walidację

    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony