Comitor
Zmywarki naczyń od lat na dobre zadomowiły się w naszych kuchniach i wyręczają nas w zmywaniu. Jednakże warto wiedzieć, że nie wszystko dobrze umyje nam to rewelacyjne urządzenia. Niektóre naczynia musimy oczyścić ręcznie.
Nie wszystko dobrze umyjemy w zmywarkach – urządzeniach niezwykle praktycznych w naszych kuchniach. Umycie kieliszków do wina, drewnianych łyżek, powlekanych patelni, czy większych talerzy, jest wciąż zadaniem dla zlewozmywaka i naszych dłoni. Niestety ale spalone dna garnków czy patelni wymagają dokładnego ręcznego wymycia.
O to, jak prawidłowo, dobrze umyć ręcznie naczynia i jednocześnie dbać o środowisko naturalne, zapytaliśmy specjalistów z firmy Comitor, dystrybutora baterii i zlewozmywaków marki BLANCO.
Resztki jedzenia
Czy będziemy naczynia myli w zmywarce czy zrobimy to ręcznie i tak na początku musimy się z nich pozbyć resztek po posiłkach. Jeśli tego nie zrobimy te pozostałości mogą zatkać zarówno odpływ w zlewie, jak i w zmywarce. To zaś spowoduje z czasem powstawanie nieprzyjemnych zapachów.
Ich usuwanie będzie proste, jeśli w kuchni pod zlewem zainstalujemy domowy system gospodarki odpadami. Dostępne w ofercie Comitor selektory kuchenne zapewniają optymalne wykorzystanie przestrzeni kuchennej, wyróżniają się nowoczesnym wzornictwem i możliwością indywidualnej konfiguracji.
W tym wypadku wystarczy otworzyć szafkę, czy szufladę i wyrzucić odpadki do jednego z plastikowych koszy, idealnie pasujących rozmiarem do Twojej szafki. To zapewni w kuchni idealny porządek. Przy zabudowie kuchennej z wysuwanymi szufladami szczególnie sprawdzą się selektory BLANCO SELECT i BLANCO FLEXON, z przydatną szufladą organizacyjną.
W przypadku drzwi na zawiasach możemy wybrać system BLANCO BOTTOM PRO i BLANCO SINGOLO, które można zamontować na dole szafki i łatwo wysuwać na szynach. Wbudowany pojemnik na odpady BLANCO SOLON będzie szczególnie praktyczny do usuwania kompostu i odpadów organicznych.
W pozbyciu się resztek jedzenia pomagają także rozdrabniacze odpadków. Młynki InSinkErator potrafią zmielić resztki z obiadu, skórki z owoców, obierki z warzyw, torebki od herbaty. Natomiast niektóre modele mogą poradzić sobie nawet z kośćmi i łupinami orzechów.
Nie myjemy naczyń pod bieżącą wodą
Jeśli decydujemy się na ręczne mycie naczyń, to zdecydowanie zły pomysł, który powoduje marnowanie zasobów wodnych. Lepszym rozwiązaniem jest zebranie brudnych naczyń, a następnie umyć w zlewie wypełnionym do połowy wodą. Wystarczy tylko dodać kilka kropli płynu do mycia naczyń do zlewozmywaka z już napuszczoną woda. W ten prosty sposób pomagamy chronić środowisko, a przy okazji zapobiegamy nadmiernemu tworzeniu się piany. Schowane w blacie dozowniki do mydła BLANCO pomogą w racjonowaniu płynu. Ponadto będą wyglądać bardziej elegancko, niż stojące plastikowe butelki.
Patenty na suszenie
Odpowiednie miejsce do wysuszenia umytych w zlewie naczyń, to ważny element kuchni, który może podkreślać jej wystrój lub... totalnie go zepsuć. Możemy łatwo połączyć praktyczność i funkcjonalność z elegancją. W ofercie Comitor znajdziemy zlewozmywaki z funkcją ociekania. Dodatkowe akcesoria do zlewozmywaków, takie jak kratki ociekowe, sprawią, że zmywanie stanie się o wiele szybsze i przyjemniejsze.
Zapewniamy sobie i innym higienę przy zlewie
Niestety wilgotne gąbki i ściereczki są miejscem, gdzie rozwijają się zarazki. Jeśli chcemy tego uniknąć, po umyciu pozwólmy ściereczkom i gąbkom całkowicie wyschnąć. Zamieniajmy je na nowe maksymalnie po dwóch tygodniach użytkowania. Jeśli nie chcemy mieć gąbek na widoku, zainstalujmy w kuchni zlewozmywak Etagon BLANCO. Wyposażono go w szyny, które wkłada się do zlewozmywaka. Będą idealnym miejsce do powieszenia szmatek czy gąbek, których widok chcemy ukryć.
Więcej na: www.comitor.pl
Komentarze (0)